lauantai 17. helmikuuta 2018

Omissa maailmoissa

Viime kuukaudet ovat olleet uuvuttavia. Ystäväni A:n takia lääkitystä lisättiin, joten nyt olen sivuoireena epänormaalin väsynyt, nukun kymmentuntisia yöunia ja silti olen jotenkin puolitehoinen. Se ärsyttää, joten hermostun sitten pikkuasioista puolisolle ja koirille. Välillä olen niin kuutamolla, että puoliso puolestaan hermostuu minuun. Pikkuasioista räksyttäminen ei ole vakavaa, mutta tuntuu turhalta. Päätän koettaa olla itselleni armollisempi, suostua väsymykseen ja hoitaa sitä joutenololla. Pysyä sisällä lämpimässä ja syödä jäätelöä. Ottaa vaikkapa viikko lomaa.

Se viikko onkin tehnyt hyvää. Olen pääasiassa katsellut sohvalla olympialaisia ja koettanut olla itselleni lempeä ja huomaavainen. Fyysinen väsymys ei hellitä, mutta tuuletan päätäni metsälenkeillä koirien kanssa. Tuntuu pitkästä aikaa, että aivoilla on tilaa ajatella. Muistutan itseäni loman tarkoituksesta: Tarvitsen lomaa, koska olen väsynyt. Siksi lomalla pitää levätä. Lepäämisen jälkeen taas jaksaa touhuta. Joten lomalla ei ole syytä tehdä mitään, vaan siirtää kaikki tekemiset loman jälkeen.

Onnistunkin siinä: aina kun jokin kotityö pulpahtaa mieleen, muistutan itseäni, ettei nyt ole sen aika. Siivoan vain vähän ja sitten käperryn taas sohvalle koira kainalossa. Katselen elokuvia ja vajoan ajatuksiini. Puoliso ärsyyntyy, kun en taaskaan kuuntele. Olo on vähän samanlainen kuin kesällä, kun uin koirien kanssa järvelle lumpeenkukkien sekaan: ihastelen tummaa vettä ja hiljaisuutta, luovin valkeiden tähtimäisten teriöiden seassa, annan veden ja varsien lipua sormien lomasta, kellun ja tunnen, ettei muuta maailmaa ole olemassa ollenkaan. Lopulta palaamme rantaan valmiina jälleen kohtaamaan todellisuuden.

Huomenna uin lomalta rantaan ja tartun taas arkeen kiinni. Jospa se onnistuisi lempeästi? Ehkä voisin istua vielä hetken laiturilla, koira nojailemassa kylkeäni vasten ja katse kaukana horisontissa.

Ei kommentteja: