keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

"Muotia" lapsille

Kummilapsille vaatteita ostaessani törmäsin taas siihen raivostuttavaan tosiasiaan, että lastenvaatteet ovat nykyään paljon voimakkaammin sukupuolitettuja kuin vaikkapa omassa lapsuudessani. On sietämätöntä, että tytöille on vain tylsän vaaleanpunaisia luomuksia ja pojille vain ankean harmaan, sinisen ja vihreän kirjavia sarjakuvamekastuspaitoja. Onneksi minulla ei ole omia lapsia, koska nykyinen lasten sukupuolittaminen tekisi elämästä sietämätöntä, kun sitä joutuisi joka päivä arjessa kohtaamaan.

Kaikkien, jotka luulevat, että tytöt luonnostaan pitävät vaaleanpunaisesta ja pojat viihtyvät sinisessä, kannattaa lukea vaikkapa tämä uutinen. Totuus on se, että tytöt pitävät vaaleanpunaisesta, koska se on normitettu osaksi tyttö- ja naiskulttuuria. Lapsia ohjaillaan niin voimakkaasti kaupoissa, mediassa ja mainoksissa, että heillä ei ole aavistustakaan, mitä he oikeasti itse haluaisivat. Muuta kuin kuulua joukkoon; olla osa oman sukupuolensa ryhmää, joka heille esitellään värein, hahmoin ja toiminnoin.

Pistää silmään, että aivan neutraalitkin - esim. mustat - vaatteet on kaupoissa ja mainoksissa jaettu tyttöjen ja poikien vaatteiksi. Lapsethan ovat vartaloiltaan samanlaisia, joten samat paidat kai käyvät kaikille. Aiemmin, vaikkapa vielä omassa lapsuudessani, sisarukset perivät toistensa vaatteita sukupuolesta huolimatta. Muistan itsekin viihtyneeni vallan hyvin veljeni vanhoissa vaatteissa. Nykyään se ei ehkä onnistu, kun aikuiset näyttävät jostakin syystä täysin hurahtaneen lasten sukupuolittamiseen.

Eräs esimerkki tästä on markkinoille tuleva, ala-asteikäisille suunnattu "muotilehti". Ensinäkemältä saattaa ajatella, että mikäs siinä, jos pikkutytöt ovat kiinnostuneita muodista ja vaatteista. Lehden sisältö saattaa myös vaikuttaa melko harmittomalta. Sen verran häiritsevältä ajatus kuitenkin tuntui lehden nimeä myöten, että aloin hieman tutustua asiaan. Kriittisiä puheenvuoroja lehdestä on esitetty monta, muun muassa vanhempien näkökulmasta.

Tuossa Ylen jutussa haastateltu Aalto-Setälä, joka jostakin syystä nimittää näitä kohderyhmän 6-12-vuotiaita lapsia nuoriksi, antaa ymmärtää, että käpylehmien aika on ohi, ja lapsia on lähestyttävä modernein keinoin: "Nythän lapset lukevat aikuisten lehtiä ja surffaavat netissä. Koetetaan tehdä sellainen lehti, jonka kehtaa lapselle antaa."

Juuri tässä mielestäni piilee ongelman ydin. Jos lapsi lukee aikuisten lehteä, hän tajuaa kurkistavansa aikuisten maailmaan, joka ehkä kiehtoo ja pelottaa, mutta on kuitenkin erillinen hänen elämästään. Niin kauan kuin pikkutytöt ajattelevat, että tälläytyminen ja pynttäytyminen muita miellyttääkseen on jostakin ihme syystä osa naisten elämää, mutta ei lasten, maailmassa on mielestäni vielä jotakin toivoa.

Mutta siinä vaiheessa, kun tätä stereotypista naisen mallia aletaan syöttää kuusivuotiaille heidän omassa maailmassaan aivan oman lehden avulla, mennään pahasti metsään. Aikuisten kuuluu määrittää se, mitä lapselle annetaan, ei kyse ole siitä, mitä lapselle "kehtaa antaa". Miten traumatisoituneita lapsia me oikein haluamme?! Stereotypiat vallitsevat jo kaikkialla lastenohjelmista vaatekauppoihin, joten tarvitseeko niitä enää vahvistaa? Eikö niitä kannattaisi ennemminkin purkaa - siitä hyötyisivät ihan kaikki lapset ja aikuiset.

Kurkistin myös tämän kiistellyn lehden verkkosivustoon ja ennen kaikkea keskustelufoorumille. Se on kuulkaa lohdutonta luettavaa. Varsinkin Keho & co. -osio, jossa kymmenvuotiaat suomalaislapset vertailevat paino- ja pituuslukemiaan.
"...mul on ylipainoo, koska jokin aika sit mä painoin monta kiloo vähemmän... eli mua pelottaa et pojat ei tykkää must ku oon lihonu siis ihan sikana, miettikää nyt, 3kg!!!! miten saisin laihdutettua? oon yrittäny olla paljon syömättä, mutta mulle on tullu aina paha olo..."

Ja tässä on siis kyseessä kasvava, ala-asteikäinen lapsi! Sivusto on kuulemma suunnattu lehden kohderyhmää vanhemmille eli yläastelaisille, mutta kyllä siellä iso osa keskustelijoista on ala-asteella. Muutkaan sivuston osiot eivät poista pahaa mieltä, sivusto nimittäin pursuaa vinkkejä meikkivoiteen valinnasta hiustenhoidon ehdottomasti vältettäviin virheisiin. Kaikkea hiuksista varpaankynsiin pitää "hoitaa" ja vieläpä "oikein".
"Osaathan lakata kyntesi oikein?"
"Kasvojen lisäksi myös muuta kehoa tulee hoitaa huolellisesti!"
"Jalkoja tulee hoitaa ympäri vuoden, ei ainoastaan kesällä."

Välillä muistutetaan, että jokainen on kaunis omana itsenään - miten ristiriitainen viesti!

Lasten ei tarvitse "hoitaa" yhtään mitään! Tämä on aivan aikuisille naisille suunnatun median kaltaista, otsikot ja jutut voisivat olla jostakin minunikäisilleni tarkoitetusta lehdestä. (Kuvituksenakin on aikuisia naisia tai piirrettyjä, isopäisiä ja tikkujalkaisia nukkeja, kuvassa.) Karmeaa ajatellakin, että vaikkapa 7-10-vuotiaat tytöt lukevat näitä juttuja tietoisina siitä, että ne on tarkoitettu juuri heille!

Muotiosion kenkäjutussa ("kaikki, mitä TopModelin tarvitsee tietää kengistä") esitellään erilaisia kenkiä: ballerinat, tennarit, sandaalit ja niiden lomassa kahdeksat erilaiset korkokengät piikkikoroista aina "romanttisiin iltoihin" sopiviin slingback-korkkareihin. Eikä muuta. Siinäpä muodista kiinnostuneen ala-/yläasteikäisen tytön normaali kenkäkaapin sisältö!

Keho-osion pedikyyrijutussa taas neuvotaan: "Pehmeällä kynsitikulla voit varovasti työntää kynnen ihon kynnen juureen. Se näyttää yksinkertaisesti hyvältä - ja sinun on se myös tehtävä ennen kuin voit levittää kynsilakan kynsiisi. Kaikkiin jalkoihin ilmestyy jossakin vaiheessa kovettumia, jotka eivät ole kovin pahoja - sinun on vain tehtävä niille jotain!"

Sivusto saa minut suorastaan pahoinvoivaksi. Olin niin toivonut, että nykylapset oppivat isompana kyseenalaistamaan tällaisia juttuja ja tekemään omia valintoja sen suhteen, mikä "näyttää yksinkertaisesti hyvältä". Mutta esimerkiksi juuri lukemaan oppineella lapsella ei kyllä ole vielä mitään medialukutaitoa ja vastustuskykyä tällaista aivopesua vastaan!

...vai pitäisikö vain hyväksyä se, että nyt sinunkin koululaisesi voi näiden ohjeiden mukaan treenata tehokkaasti vaikkapa juoksemalla koulun portaat pari ylimääräistä kertaa?!

Ei kommentteja: