tiistai 15. helmikuuta 2011

ADHD-lääkkeiden korvattavuus ja adhd-tytöt

Maailma tuntuu tänään taas epäoikeudenmukaiselta. Kela on tarkentanut metyylifenidaattia sisältävien adhd-lääkkeiden korvattavuutta, eli toisin sanoen poistanut korvaukset yli 25-vuotiailta, ja seuraan vierestä adhd-puolisoni levottomuutta ja huolta. Juuri on löytynyt hyvä ja sopiva lääke, elämä adhd:n kanssa solahtanut rutiiniksi, ja nyt pitää kantaa huolta rahasta?!

Tässä Ylen hieman harhaanjohtavasti otsikoimassa päätöksessä on kyse siitä, että lääkepaketin sisällä olevassa pikku lappusessa - niin, juuri siinä jonka adhd-ihmiset joko jättävät lukematta kokonaan, koska se on pitkä ja pientä printtiä, tai sitten lukevat jokaikisen sanan tihrustaen ja mieleenpainaen ikuisiksi ajoiksi - sanotaan, että lääke on tarkoitettu lasten ja nuorten adhd:n hoitoon. Kela noudattaa vain sosiaaliturvalakia, kun se ei myönnä korvauksia aikuisille, eikä Kelalle kannata tästä asiasta valittaakaan. Kyse on nyt siitä, kuinka näihin pikku lappusiin - hienosti sanottuna valmisteyhteenvetoihin - saadaan maininta lääkkeen käytöstä aikuisten adhd:n hoitoon.

Hirveä painostus lääkeyhtiöitä, tai pikemminkin myyntilupien haltijoita kohtaan on nyt tarpeen. Lääkeyritysten pitää "hakea viranomaisilta käyttöaiheen laajennusta, jos yrityksillä on tieto ja näyttö, että lääke soveltuu muuhunkin kuin lasten ja nuorten ADHD:n hoitoon". Adhd-lääkitystä on varmasti tutkittu paljon lapsilla ja nuorilla. Aikuisia koskeva tutkimus lienee vähäisempää, muttei varmaan olematonta sekään. Luulisi, että olisi mahdollista tehdä tarvittavat tutkimukset, joiden perusteella metyylifenidaattilääkkeet voitaisiin osoittaa soveltuviksi myös aikuisten adhd:n hoitoon. Onhan kuitenkin esimerkiksi tutkittu, että lääkkeettömyys aiheuttaa syrjäytymisriskiä.

Korvattavuuskysymys on tavallaan vain jäävuoren huippu. Kysehän on siitä, miksi adhd:tä pidetään vain lasten sairautena. Miksi oletetaan, että oireet jäävät aikuisiässä pois vain siksi, että aikuiset ihmiset oppivat elämään oireiden kanssa ja kompensoimaan niitä? Erityisesti raivostutti tuossa Ylen uutisessa Kelan johtavan lääkärin Pekka Koiviston kommentit: "...Pekka Koivisto arvioi, että [korvausta saaneista lääkkeenkäyttäjistä] osa voi käyttää lääkettä muuhunkin kuin ADHD-hoitoon. Mutta jos lääkehoito koetaan aikuisille hyödylliseksi ja lääkkeiden korvaus tärkeäksi, pallo on Koiviston mukaan lääkeyrityksillä."

Miten niin JOS lääkehoito koetaan hyödylliseksi? Miten niin JOS lääkkeiden korvaus koetaan tärkeäksi?! Tässähän on kyse tuhansien ihmisten perustoimintakyvystä ja taloudellisesta mahdollisuudesta saada kipeästi tarvitsemaansa hoitoa synnynnäiseen oireyhtymään!

Koivisto ei taida olla kovin perehtynyt aiheeseen, ei tästä muuta johtopäätöstä voi vetää. Uskoisin, että väärinkäyttö on Suomen mittakaavassa erittäin pientä. Suomessa käytetään vähemmän lääkkeitä adhd:hen kuin esim. muissa Pohjoismaissa. Aikuisten ja lastenkin on erittäin vaikea saada edes diagnoosia adhd:stä, saati hoitoa.

Kerrataanpa tosiasiat: Adhd on geneettinen eli synnynnäinen neurologinen oireyhtymä. Se ei parane. Se ei johdu kasvatusvirheistä tai sokerinsyönnistä, eikä se ole muotitauti. Lapsia ei lääkitä turhaan, jos heille määrätään adhd-lääkkeet, eikä siinä leimata lasta sairaaksi vaan helpotetaan hänen elämäänsä ja annetaan hänelle yhdenveroiset mahdollisuudet esim. opiskella. Tytöillä adhd jää monesti diagnosoimatta kokonaan, mikä on traagista ja johtaa muun muassa kohonneeseen itsemurhariskiin.

Tyttöjen adhd:ta ei nähdä, tutkita eikä hoideta. Tähän vaikuttavat ilman muuta sukupuoliasenteet: pojat ja poikien ongelmat otetaan vakavammin, niitä pidetään tärkeämpinä, niitä tutkitaan enemmän. Varsinkin inattentiivisesta adhd:stä kärsivät tytöt jäävät oman onnensa nojaan, näkymättömiin, koska tyttöjen hiljaisuutta ja passiivisuutta pidetään koulussakin myönteisenä asiana, eikä kukaan tule kysyneeksi, mitenkäs siellä pään sisällä menee, onko siellä kaaosta? Kuvaavaa on, että tuo viimeksimainittu itsemurha-/masennusuutinenkin päättyy näin: "ADHD eli tarkkaavuus- ja yliaktiivisuushäiriö todetaan arviolta viidellä lapsella sadasta, joten jokaisella koululuokalla on keskimäärin yksi tällainen lapsi. Tarkkaavuushäiriö ilman ylivilkkautta on huomattavasti harvinaisempi."

Se, ettei inattentiivista adhd:tä diagnosoida yhtä usein kuin hyperaktiivista, ei tarkoita, että se olisi "huomattavasti harvinaisempi". Mielestäni voidaan lähtökohtaisesti olettaa, että tytöissä ja pojissa on suunnilleen yhtä paljon adhd:stä kärsiviä lapsia. Se tarkoittaa, että Suomessakin on tuhansia tyttöjä, jotka jäävät yksin päänsisäisen kaaoksensa kanssa. Jos tilanne ei ole todella paha, asiaa ei edes tutkita. Puheliaisuus tulkitaan normaaliksi naisen käytökseksi, hiljaisuus ja syrjäänvetäytyvyys taas kiltteydeksi. Se on niin väärin. Adhd vaikuttaa kuitenkin kielteisellä tavalla enemmän tyttöjen kuin poikien elämään; toisin sanoen tytöistä sekä diagnoosin saaneet että diagnosoimattomat kärsivät adhd:stä enemmän kuin pojat keskimäärin. Liitännäisoireita on enemmän.

On aika, että tytöt ja naisetkin saavat tarvitsemansa diagnoosit, lääkkeet ja hoidot - Kelan korvauksin! Otetaan yhteyttä lääkeyrityksiin, myyntiluvan haltijoihin, mediaan, adhd-liittoon! Tehdään tästä asiasta näkyvä. Hankitaan se hiton peruskorvattavuus takaisin!

6 kommenttia:

Möme kirjoitti...

Erittäin kiinnostava yksityiskohta:
Yle otsikoi uutisensa aamulla "ADHD-lääkkeiden korvattavuus selkiytyy", mutta puolenpäivän aikaan (kun yle oli eittämättä saanut adhd-liiton tiedotteen aiheesta), otsikko muutettiin muotoon "ADHD-lääkkeiden korvattavuus muuttuu". ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Mä puhun tosta inattentiivisesta pätkän : http://paivitasala.wordpress.com/2011/08/01/naisen-inattentiivinen-adhd/
tytöistä selitän: http://paivitasala.wordpress.com/testeja/tyttojen-ylivilkkaushairiota-ei-aina-tunnisteta/

:)

Anonyymi kirjoitti...

ja piti sanomani, että korvattavuusasiakin on etenemässä. mutta siitä en kirjota julkisesti.

Möme kirjoitti...

Ohops, olin unohtanut vastata tähän! Olen käynyt lukemassa hyviä kirjoituksiasi, Päivi, ja on pitänyt linkittää sivustosi omaankin blogiini, jos sopii.

Onnittelut myös todella edustavasta esiintymisestä Inhimillisessä tekijässä! Annoit hienosti adhd:lle kasvot.

Anonyymi kirjoitti...

kiitos vaan :) erosin perustamastani osuuskunnasta että jää aikaa ajaa adhd-asioita. eka luento on nyt lyöty lukkoon, Porissa 10.1.2012 ja on kaikille avoin. :)

Möme kirjoitti...

Kerrottakoon tilanteesta sen verran, että lääkeyhtiö on hakenut Concertalle käyttöalueen laajennusta ja kyseisen lääkkeen korvattavuus on palautunut tämän vuoden maaliskuussa muistaakseni. Mutta esimerkiksi Equasymin tilannetta tiedustellessani sain yhtiön edustajalta tylyn vastauksen, ettei käyttöalueen laajennusta olla hakemassa. :-(