tiistai 15. joulukuuta 2009

Kiire kortilla

Voisin paasata jouluun tai mihin tahansa juhlapyhään liittyvästä stressistä enemmänkin. Ei tunnu olevan mitään mieltä aiheuttaa itselleen sellaisia paineita, joita esim. joulun suhteen pidetään yleisesti hyväksyttyinä ja jopa oletettuina.

Konkreettisesti mietin sitä tänään, kun koko joulukortteja lähettävä Suomi rynnii posteihin viime tingassa ennen laatikoiden tyhjennystä puuttuvia osoitteita surren ja ruuhkaa manaillen.

Minullahan on ollut tässä oma joulukorttiprojekti, kun kilahdin korttiaskarteluun ja päätin tehdä yrityksenkin kortit. Olen nyt tehnyt vajaan neljän viikon ajan muutaman kortin illassa, ilman kiirettä. Tulokseen olin oikein tyytyväinen, kun sain lähtemään kymmenittäin uniikkeja kortteja ja hoidettua siten liikesuhteita. Sukulaisetkin on kortitettu, ja nyt uupuvat enää ystävien kortit, joista haluan vielä yksilöllisempiä.

Missään vaiheessa en ole ottanut suurempia paineita aikatauluista tai konventioista. Eilen illalla huomasin kuitenkin ajattelevani, että minun pitäisi suhaista loput postitettavat kortit (8 kpl) äkkiä valmiiksi vaikka sarjatyönä, jotta saisin kaikki tämän päivän postitukseen.

Onneksi havahduin tajuamaan, miten kritiikittömästi olin nielemässä (taas isääni jäljitellen!) yleisen käyttäytymismallin. On naurettavaa sitoutua joihinkin toisten määrittämiin aikatauluihin, joiden tarkoituksena on vain helpottaa postin jakeluruuhkaa. Jos lähetän kahdeksan korttia tämän päivän sijaan huomenna, ne maksavat 20 senttiä enemmän kappaleelta. Se tekee naurettavat 1,60!

Mikä stressi on sen hinnan arvoinen? Ei mikään. Minun mielenrauhani on huomattavasti arvokkaampaa. Aion jatkaa hidasta, luovaa näpertelyä niiden seuraavankin kahdeksan kortin verran. Ilolla ostin tänään ykkösluokan merkkejä myöhempiä, riemukkaan aikatauluttomia postituksia varten.

1 kommentti:

ärri kirjoitti...

Ei oo meidänkään kortit vielä lähteneet, eikä ole kyllä vielä aloitettukaan niiden tekemistä :) Ja hyvillä mielin ostin minäkin ykkösluokan merkkejä. Pakko se on jotain kapinoida, niin kapinoin ärsyttävää postin aikarajaa.