tiistai 18. elokuuta 2009

Tuo impalalauma sisään, niin kärsämöt kiipeävät seinille

Keniaa vaivaa yhä paha kuivuus, mikä tarkoittaa huonoja aikoja myös norsuille. Nuoria norsuja menehtyy joukoittain. Lisäksi salametsästys on lisääntynyt rajusti. Tuntuu järkyttävältä, että niin upeita ja inhimillisiä eläimiä kuin norsuja tapetaan pelkän tavaran, norsunluun, vuoksi.

Hoitolaan on tietysti tulvinut enemmän tai vähemmän heikkokuntoisia, juuri salametsästyksen takia orvoksi jääneitä norsulapsia. Vaikka hoitolasta tulevat kirjeet ovat edelleen seikkaperäisiä ja mielenkiintoisia, nyt voi rivien välistä lukea hirvittävän kiireen, hädän ja ahdistuksen. Orpoja norsulapsia lähdetään pelastamaan eri puolilta maata harva se päivä, ja nälkiintyneitä, pahasti traumatisoituneita ja lopen uupuneita pikkuisia kurttukärsiä hoidetaan kaikin käytettävissä olevin keinoin tiputuksesta ravintolisiin ja suuren norsulapsilauman hyväätekevään seuraan. Monet eivät selviä, vaikka hoito on parasta mahdollista.

Hoitolan henkilökunta on todella kovilla, ja jatkuvasti vaihtuvat nukkumajärjestelyt sekoittavat pikkunorsujen turvallisia rutiineja. Kaikki yöpilttuut on jouduttu jakamaan väliseinillä kahtia, jotta kaikki yli kaksikymmentä pientä isokorvaa saadaan omille petipaikoilleen, eikä kaikille riitä omaa hoitajaa yöksi.

Lohduttavaa on kuitenkin se, että pikkunorsut ovat niin tavattoman sopeutuvaisia ja ystävällisiä. Alun selviämiskamppailun jälkeen ne toipuvat vähitellen vammoistaan ja traumoistaan turvallisessa laumassa, ja saavat takaisin elämänilonsa ja seikkailumielensä. Dida (josta sain oheisen kauniin muotokuvan) on erityisen huolehtivainen ja lempeä pienempiään kohtaan ja auttaa osaltaan niitä pääsemään takaisin töppöjaloilleen.

Kun luen näiden uskomattoman hienojen eläinten elämästä, en voi olla liikuttumatta ja alati hämmästymättä. Tuntuu etuoikeudelta, että voin vaikka kuinka pienellä tavalla osallistua norsujen suojeluun. Norsulasten osoittama viisaus, lähimmäisenrakkaus, iloisuus ja ilkikurisuus ilahduttaa ja ihmetyttää. Ja onhan selvää, että jos rauhassa laiduntavien norsulasten keskelle yhtäkkiä poukkaa lauma impaloita, kaikkien pikkunorsujen pitää sännätä kauhuissaan kärsät ojossa kiljuen eri ilmansuuntiin! :-)

Ei kommentteja: