torstai 9. heinäkuuta 2009

Papuparat

Tänä vuonna ei tule papusatoa. Olen viljellyt kasvimaatani kohta kymmenen vuotta, mutta minään vuonna pavut eivät ole epäonnistuneet. Viimeksi tillirivistä jäi yllättäen jäljelle vain rangat, kirpat ovat vuosien varrella syöneet kaalinlehtiä ja rei'ittäneet mitsunan seulaksi, myyrät ovat vetäneet varsisellerit näppärästi maan alle ja pyöritelleet perunat pikku kuonoillaan talvivarastoihinsa, linnut noppineet herneet rivistä ja kontiainen mönkinyt kasvustossa niin, että kasveja saa alituiseen tallata takaisin juurtumaan.
Papuihin on aina voinut luottaa. Ne ovat nousseet lämpimästä hiekkamullasta smaragdinvihreinä, kestäneet kontiaisten ja myyrien mellastuksen, kasvattaneet valtavia lehtiä ja voittaneet kilpailussa kaikki rikkaruohot, ja lopulta elokuussa notkuneet sydäntälämmittävästi palkojen painosta.


Tänäkin vuonna ajattelin, että jos myöhäisten kylvöjen takia kaikki muu epäonnistuu, papusato on varma. Pudottelin hellyydellä kauniit papuset kylvökoloihinsa. Mutta joku muukin piti pavuista kuin minä. Ehkä syy on tuholaisissa tai jossakin taudissa, mutta reilusta sadasta pavusta maan pinnalle pääsi neljä versoa, jotka ovat kitukasvuisia, kurttuisia ja epämuodostuneita. Kaikki muu sen sijaan kukoistaa: peruna kasvaa silmissä, porkkanasta on ylivuotinenkin siemen itänyt tasaisesti, mitsunan lehdet ovat virheettömiä ja kaalintaimet koskemattomia. Puutarha yllätti. Taas. Milloinkahan opin varautumaan siihen?

4 kommenttia:

Jäänainen kirjoitti...

Meilläkin yllätti: kesäkurpitsat paleltuivat heinäkuussa. Kiikutin taimet ulos vasta juhannuksen jälkeen, helteisiin, kastelin ja hoivasin. Ja nyt sitten, ilmojen viiletessä, löysin yhtenä aamuna käpristyneet ja ruskeat lehdet. Miksi kukaan ei ole kertonut, että kasvimaa pitää suojata harsolla vielä heinäkuussakin?!

Möme kirjoitti...

Kurja juttu! Hallahan on tosi harvinaista heinäkuussa, siitä varoiteltiin kyllä säätiedotuksessa etukäteen, mutta ei kai siihen millään osaa varautua! Täällä ei onneksi mennyt niin kylmäksi, mutta eikös jossakin päin maata ollut peräti kolme astetta pakkasta?

On rankkaa, kun kaiken hellyyden ja hoivaamisen jälkeen menettää jotakin itse kasvattamaansa - otan osaa!

Itse täällä mietin, voiko salaattia enää kylvää, vai mikä olisi riittävän nopeakasvuista kylvettäväksi papumaan paikalle?

Jäänainen kirjoitti...

Kyllä varmaan salaattia voi kylvää vielä, voihan niitä pienoisiakin lehtiä syödä, vaikkeivat ihan kaupasta ostettavan kokoisiksi kasvaisikaan.

Möme kirjoitti...

Joo, en itse asiassa miettinyt kasvukauden pituutta vaan sitä, itääkö salaatinsiemen näillä kesähelteillä. Siis että mikä on itämisen ylin sallittu lämpötila. Mutta laatikosta näytti löytyvän sen verran paljon vanhoja siemeniä, että joutaa noilla kokeilla :-)