keskiviikko 29. huhtikuuta 2009

Kevätsadetta ja kasvukipuja

ADD-Pupun innoittamana tein minäkin tuon tunnelukkotestin. Erittäin kiinnostava testi, joskin tulokset saivat minut vähän pois tolaltani. Tuloksena oli neljä tunnelukkoa, joista kaksi vahvaa: uhrautuminen ja hyväksynnän haku. Olin jotenkin ajatellut etten enää toista vanhoja malleja, mutta testiä tehdessäni tajusin, etten ole ollenkaan niin pitkällä kuin luulin. Minulla ei ole tapana uskoa testituloksia sokeasti, en tee niin nytkään, mutta nämä todella osuivat. Pituudesta huolimatta kopioin tulokset tähän, sillä tulen vielä tarvitsemaan niitä:

Vaativuus
Tunnelukon voimakkuus: heikko
Olet vaativa itseäsi kohtaan, vaikka luultavasti itse pidät vaativuuttasi ihan kohtuullisena. Sinusta tuntuu, että koko ajan on tehtävä jotain, saatava aikaan tai pidettävä asiat ja tavarat järjestyksessä. Saatat olla perfektionisti, työnarkomaani tai arvostat asemaa, valtaa, rikkautta, materiaa ja kauneutta. Et voi olla tyytyväinen itseesi jos et täytä vaatimuksiasi - siksi tuntuu ettei mikään koskaan riitä, aina on jotain tavoittelemisen arvoista. Riittämättömyyden, epäonnistumisen, huonommuuden ja häpeän tunteet vaanivat ja iskevät ellet yllä koviin vaatimuksiisi. Ponnistelet välttääksesi näitä ikäviä tunteita ja se aiheuttaa sinulle ahdistusta ja stressiä. Stressi saattaa ilmetä erilaisina fyysisinä oireina - unettomuutena, väsymyksenä, korkeana verenpaineena, vatsahaavana tai paniikkikohtauksina. Sinun on vaikea rentoutua ja vain nauttia elämästä - olla tyytyväinen siihen mitä sinulla juuri tällä hetkellä on. Saatat olla enimmäkseen turhautunut ja ärtynyt itseesi ja toisiin. Elämä on suorittamista, ja uskot että se joskus tuo sinulle palkinnon - vapauden tai täydellisyyden. Loppujen lopuksi saavutukset kuitenkin tuntuvat tyhjiltä ja hamuat seuraavia tehtäviä ja haasteita. Jos päätät menestyä jossain, luultavasti menestyt siinä - osaamatta kuitenkaan pysähtyä nauttimaan menestyksestä. Kumppanisi tulee olla täydellinen - kaunis tai komea, lahjakas ja menestyvä. Kumppanisi ja lastesi on täytettävä odotuksesi, muussa tapauksessa saatat pettyä ja olet kriittinen. Ehkä lyöt laimin ystäviäsi tai läheisiäsi - koska et ehdi rentoutua ja antaa toisille aikaasi.

Oikeutus
Tunnelukon voimakkuus: keskivahva
Pidät itseäsi erityisenä ja oikeutettuna tavanomaisesta poikkeaviin toimintatapoihin. Omat tarpeesi ovat sinulle tärkeämpiä kuin toisten. Olet vaativa ja kontrolloiva muita kohtaan, ja haluat että asiat menevät niin kuin sinä haluat. Sinun on vaikea hyväksyä ei-vastauksia ja vastustusta, kun haluat jotain. Haluat varmistua siitä että saat kaiken mitä haluat, miten haluat ja koska haluat. Luultavasti olet impulsiivinen ja toimit mielihalujesi mukaan, etkä aina mieti tekojesi seurauksia. Tylsistyt ja pitkästyt helposti, ja sinusta saattaa tuntua etteivät rutiinitehtävät ole sinua varten - sinun ei pitäisi joutua tekemään niitä. Sinun voi olla vaikea ilmasta vihaasi rakentavasti, vaan se ilmenee raivokohtauksina ja sopimattomana käyttäytymisenä. Itsekurin ja rajojen puute johtaa helposti riippuvuuksiin, ja sinun voi olla vaikea lopettaa juomista, tupakointia, ylensyöntiä tai muuta ongelmakäyttäytymistä. Saatat rikkoa lakia tai sääntöjä - vaikkapa hurjastelemalla liikenteessä, huijaamalla liiketoimissa tai verotuksessa - koska uskot että sinulla on siihen oikeus. Oikeutuksen tunnelukon kanssa on hyvä olla ja et siksi ehkä näe omaa käyttäytymistäsi ongelmallisena, mutta läheisesi pitävät. Ennen pitkää tunnelukkosi kuitenkin saattaa sinut vaikeuksiin. Saatat hankkiutua suhteeseen alistuvan kumppanin kanssa, jota voit dominoida ja kohdella huonosti. Tai tunnet vetoa vaativiin, järjestelmällisiin ja kurinalaisiin ihmisiin, jotka tuovat vastapainoa kurittomuuteesi. Oikeutuksen tunnelukko on useimmiten kompensaatiota toista tunnelukkoa - vajavuuden, tunnevajeen, ulkopuolisuuden tai alistumisen tunnelukkoa - vastaan.

Hyväksynnän haku
Tunnelukon voimakkuus:vahva
Sinulle on tärkeää, että kaikki ihmiset pitävät sinusta, jopa ventovieraat. Pyrit olemaan muille mieliksi. Vaikka et pitäisi jostain henkilöstä, haluat kuitenkin että hän pitää sinusta. Pyrit miellyttämisellä siihen, että sinut hyväksyttäisiin tai että saisit tunnustusta. Näin koet itsesi arvokkaammaksi. Saatat tehdä päätöksiä ajatellen hyväksyvätkö vanhempasi, kumppanisi tai ystäväsi ne. Mietit miten muut suhtautuvat valintoihisi. Et ehkä uskalla tehdä asioita oman mielesi mukaan, koska pelkäät että sinua moititaan tai kritisoidaan. Ryhmässä yrität kovasti kuulua joukkoon ja saatat muuntautua sen mukaan, miten odotat muiden haluavan sinulta. Toivot että sinusta pidettäisiin, ja pyrit välttämään ristiriitoja tai toisten loukkaamista. Et esitä omia mielipiteitä torjunnan pelossa, tai sitten esität voimakkaita mielipiteitä testataksesi miten muut sinut hyväksyvät. Saatat pukeutua hyvin sovinnaisesti, ettet tuntisi itseäsi ulkopuoliseksi tai erilaiseksi. Teet paljon sen eteen, että ihmiset arvostaisivat sinua. Saatat hankkia menestystä, saavutuksia statusta, rikkautta tai kauneutta, jotta muut voisivat arvostaa sinua. Sinun on vaikea arvostaa itseäsi sellaisena kuin olet, sen sijaan muut ihmiset toimivat arvokkuutesi peilinä.

Uhrautuminen
Tunnelukon voimakkuus: vahva
Sinusta tuntuu että sinun pitää olla mieliksi läheisillesi, ystävillesi, työkavereillesi, jopa ventovieraille. Olet oppinut huomioimaan toisten tarpeita herkästi ja niinpä omat tarpeesi jäävät helposti sivuun. Jos asetat omat tarpeesi etusijalle, tunnet todennäköisesti syyllisyyden tunteita. Saatat kokea voimattomuutta vaikuttaa elämäsi tapahtumiin ja toivot asioiden vain jotenkin järjestyvän. Muiden on helppo tulla toimeen kanssasi, koska olet joustava ja vältät ristiriitoja. Et osaa asettaa rajoja, teet enemmän kuin muut asioiden eteen ja sinun on vaikea vaatia että oikeuksiasi kunnioitetaan. Sinun voi olla vaikea pitää puoliasi niin pienissä kuin isoissa asioissa. Et halua olla hankala vaan kiltti ja mukava, niinpä myönnyt helposti asioihin jotka eivät tunnu sinusta erityisen tärkeiltä. Saatat pitää muiden mielipiteitä ominasi ja sinusta tuntuu ettei sinulla ole mielipiteitä asioista tai et ainakaan ilmaise niitä suoraan. Ehkä puhut asioista kuten arvelet kuulijan haluavan etkä osoita avoimesti erimielisyyttäsi. Joskus saatat ottaa välinpitämättömän "aivan sama" asenteen. Uhraudut vapaaehtoisesti koska muiden tarpeet ylittävät omasi. Samalla tunnet mielipahaa tai kiukkua siitä että joudut kerta toisensa jälkeen syrjäyttämään omat tarpeesi. Yleensä pidät kiukkusi sisälläsi tai ilmaiset mieltäsi mököttämällä. Joskus suuttumus kuitenkin purkautuu yllättävänä kiukunpuuskana tai raivokohtauksena. Sinua kiehtovat ihmiset, jotka ovat hallitsevia ja määräileviä, jotka sanovat miten sinun kuuluu toimia. Tai sitten tunnet vetoa tarvitseviin ja riippuvaisiin ihmisiin, joiden tarpeita voit loputtomiin täyttää. Uhrautumisen ja alistumisen tunnelukot ovat hyvin samankaltaisia. Alistumisessa motiivina on pelko, uhrautumisessa haluaa välttää syyllisyyttä.

Olen edistynyt todella paljon itseni kuuntelussa ja ymmärtämisessä viime vuosina, mutta tajusin, että kyse on ollut lähinnä tuon ensimmäisen tunnelukon, vaativuuden, vähentämisessä. Siinä olen kehittynytkin todella paljon, viimeksi terapiassakin siitä puhuttiin ja huomasin muuttuneeni enemmän kuin olin luullutkaan. En kuitenkaan voi päästä kuin tiettyyn pisteeseen asti, jos nämä kaksi muuta lukkoa pysyvät näin vahvoina.

Oikeutuksen, uhrautumisen ja hyväksynnän hakemisen näennäinen ristiriita hämmentää, enkä ymmärrä tätä kuviota. Kaikki kolme tuntuvat silti sopivan minuun. Ja mistä nämä tulevat? Mitä niille voi tehdä?

Ehkä siksi kapinoin niin kovasti riippuvuutta vastaan, varsinkin suhteessa vanhempiini, että olen paljon riippuvaisempi heidän ja muiden hyväksynnästä kuin olen ikinä tajunnut. Ja kun haluaisin kovasti tehdä jotakin muiden tahdon vastaisesti, suustani lipsahtaa hyvin nopeasti julistus: "Minulla on oikeus...", jonka tarkoitus on tietysti torjua omaa syyllisyydentunnettani.

Ajatukset ovat hajalla. Jotkin tunnelukkojen kuvausten kohdista kolahtivat todella kovaa. Nyt en ymmärrä, mikä minussa on vikana, miksi olen tällainen vaikka en haluaisi olla?

3 kommenttia:

Veloena kirjoitti...

Tuo on tosiaan aika kiinnostavaa, että uhrautuminen ja oikeutus samaan aikaan - niitähän pidetään toistensa vastakohtina. (Olen kustannustoimittanut skeematerapian kirjan eli jumppasin tätä aihealuetta pari kuukautta intensiivisesti...vieläkin muistan.) Toisaalta vaikka se kuulostaa hassulta, luulen, että saattais olla niin, että toinen noista ilmaisee vain sitä, että ylikompensoit toista noista skeemoista. (Eli teet juuri päinvastoin kuin skeemalle antautuessasi - sekin kuuluu skeeman ilmenemiseen, että sitä vastaan pyristellään aina välillä ylikompensoiden.)

Jos tuo aihe kiinnostaa, kannattaa varmaan lainata kirja nimeltä Skeematerapia kirjastosta. Siinä käydään skeemat tarkasti läpi yksitellen, samoin niiden suhteita ja miten kutakin skeemaa voidaan terapiassa löyhentää. (Siitä saa tietysti hyviä käyttöohjeita ystäville jaeltavaksi... ;))

Jos skeemat näyttävät ristiriitaisilta, skeematerapeutit teettävät yleensä asiakkailleen myös vanhemmuuden lomakkeen, jonka voi itse tehdä nettitestinä osoitteessa http://www.skeematerapia.fi/ypi.htm
Siinä voi arvioida, mitä skeemoja on vastaanottanut varhaisessa kasvuympäristössään, ja ainakin skeematerapian kirjan mukaan tämän lomakkeen tekeminen antaa usein selvyyttä normaalin skeemalomakkeen kummuuksiin... :)

Joo, ei ne muutokset kyllä nopeita ole. Mutta se auttaa, että on käsitteitä, on nimi tietylle käyttäytymiselle, se on helpompi poimia esiin, tarkastella, arvioida, motivoida itseään poisoppimiseen. Mulla etenkin alistumisen skeema on alkanut saada aika hyvin kyytiä sen jälkeen kun olen oppinut tunnistamaan sen ilmenemisen.

Möme kirjoitti...

Kirjallisuutta on jo varattu kirjastosta :-) Tein itse asiassa myös nuo vanhemmuustestit molemmista vanhemmista, mikä toi aika kipeiden asioiden äärelle. Selain vain kaatui, ennen kuin sain tulokset kopioitua, joten aion palata aiheeseen vähän myöhemmin tarkemmin.

Anonyymi kirjoitti...

Harmi, että kaikki nämä testit ilmeisesti on tehty optimoiden IE:lle tai sitten Windows XP:lle, koskapa Vistassa ja Firefoxissa ääkköset näkyvät vain kysymysmerkkeinä, mika tekee lukemisesta erittäin hankalaa.

Nimim. "Yritti tehdä testejä ja melkein turhautui"

Olen kuullut/lukenut näistä aiemminkin, mutta jotenkin en mene vannomaan näittenkään nimeen, kuten en monen muunkaan testin/teorian. Vaikka innolla aina tällaisia teenkin... ;-)