torstai 30. huhtikuuta 2009

Hurraa, vappu!

Yhtä vimmaisesti kuin vastustan monia juhlapyhiä kannatan vappua. Vappu on minulle paras yleinen juhlapäivä vuodessa. Vappu on aina ollut kiva ja huoleton, lapsenakin. Siksi hilpeä mieli.

Vappuun ei liity mitään ahdistavaa massahysteriaa eikä rituaaleja. Ei siivousta, ei velvollisuuksia, ei kiireitä. Harvan oletetaan vappuna tekevän jotakin tiettyä. Paineita ei yleisesti oteta. Vappuun ei liity voimakasta ideologiaa tai uskonnollisuutta. Toisaalta vappu ei ole niin yleisesti humaltumisjuhla kuin juhannus. Vappuun ei kaiken kaikkiaan liity mitään yleisiä menoja, joita kaikki noudattaisivat, vaan jokainen voi itse päättää, mitä tekee, ja kaikki tavat ovat oikeita.

Vappuun liittyvät asiat taas ovat monet (opiskelijarientoja ja vappukulkueita lukuun ottamatta) sellaisia, jotka vetoavat minuun. Ilmapallot. Niistä tulee yksinkertaisesti kevyelle mielelle. Lapsuuden kivat muistot vappuhuiskista, rusettipalloista, vappuviireistä, vesi-ilmapalloista, superpalloista ja vappupilleistä, aina veljen kanssa. Munkit, tippaleivät, donitsit, rosetit ja kaikki muut herkut, joita ihmiset tapaavat vappuna tehdä. Aurinkoisella säällä jäätelö. Uuttavuotta muistuttava hupaisa perunasalaatti-nakki-linja (kaupasta saatavat einekset riittävät, kukaan ei häärää koko päivää keittiössä). Brunssit. Vappulounaat. (Tietysti Mömmelönorsu pitää kaikista juhlista, joihin liittyy sen mielestä hyviä ruokia ja herkkuja!)
Huvipuistot aukeavat. Jäätelökioskit aukeavat. Toukokuu alkaa.

Kevät! Siinä tärkein syy juhlimiseen! Vappuna jalkakäytävät on jo ehditty lakaista sorasta, askeleet ovat tennareissa kevyet. Lumi on sulanut pihaltakin varjopaikkojen laikkuja lukuun ottamatta. Lokit ovat tulleet ja lentävät huutaen korkealla, korkealla. Aurinko paistaa ja tuulee leudosti, kevättakilla tarkenee. Ilmapallonmyyjät näyttävät olevan lähdössä lentoon palloineen. Ihmiset hymyilevät.

Mömmelön kauppalistassa tänään: perunasalaattia, soijanakkeja, Pommacia/mehusiideriä (kumpaa??), sipsejä tai jotakin naksuja?, munkkeja, jäätelötuutti (kioskilta, jos on jo avattu), ilmapallo.

Ei kommentteja: