sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Mikä päivä?

Ärsyttää tämä naistenpäivä-touhotus. Tai pikemminkin ihmisten yleinen suhtautuminen. Okei, ihan kiva saada kaupassa kuitin lisäksi myyjältä ruusu, mutta eivät kai ihmiset luule, että tässä päivässä siitä on kyse? Näyttää siltä, että Suomessa ollaan menossa yhä enemmän siihen Venäjän tapaan, että naistenpäivänä miehet ostavat naisille kukkia ja ehkä kakun. Ja kaikki keski-ikäiset naiset maireana toivottelevat toisilleen hyvää naistenpäivää, ikään kuin onnittelisivat toisiaan naiseudesta. Ja se siitä sitten, naistenpäivä vietetty onnistuneesti.

Tiukkapipo minussa herää. Haloo. YK:n kansainvälinen naistenpäivä on naisten oikeuksien, tasa-arvon ja maailmanrauhan vuoksi vietetty päivä, jonka juuret ulottuvat 1800-luvulle. Silloin kuuluisi juhlia naisten saavutuksia esimerkiksi politiikan alalla ja eritoten tuoda tietoisuuteen niitä vaikeuksia, joita naiset eri puolilla maailmaa edelleen joutuvat kohtaamaan. Jos keskitytään kukkiin ja lahjoihin, voidaan kätevästi unohtaa todelliset syyt viettää tätä päivää. Suomessakin naiset ja tytöt ovat edelleen monin tavoin epätasa-arvoisia miesten ja poikien kanssa.

Älä osta naistenpäivänä ruusuja. Lahjoita rahat hyväntekeväisyyteen tyttöjen kouluttamiseen köyhissä maissa! Puhu tuntemiesi naisten kanssa siitä, miten heitä kohdellaan työelämässä. Kerro tuntemillesi tytöille, että heidän ei tarvitse olla sieviä, hiljaisia, kilttejä ja prinsessamaisia. Kyseenalaista omat asenteesi ja mieti, pidätkö naisia luonnostaan hoivaajina ja siksi miestä pätevämpinä tekemään esimerkiksi kotitöitä. Tiedosta, että sukupuoliroolit ovat kulttuurisia, pitkälti opittuja malleja, joita yhä edelleen käytetään oikeuttamaan epätasa-arvoa, vääryyttä ja jopa sortoa eri puolilla maailmaa.

Minulle naistenpäivä on jotenkin traaginen päivä. Sitä on vietetty vuosikymmeniä, eikä vieläkään ole päästy edes samanpalkkaisuuteen tai eri työalojen sukupuolineutraaliuteen. Siksi ruusujen ostaminen tuntuu kornilta. On varmaan mahdollista sekä juhlia naistenpäivää kukin ja lahjoin että nostaa silloin keskusteluun poliittisia, taloudellisia ja sosiaalisia epäkohtia, mutta minä en vain näytä pystyvän siihen. Puhisen itsekseni vain ja olen harmistunut enkä osaa sanoa mitään muuta kuin toivotella kiitossamoinhyväänaistenpäiväävaansullekin.

Onneksi pian on Minna Canthin ja tasa-arvon päivä, jos silloin olisin jo kyvykkäämpi aukaisemaan sanaisen arkkuni!

2 kommenttia:

Ilona kirjoitti...

Kirjoitit kyllä hyvin naistenpäivästä! Olen kuullut, että naistenpäivänä joillakin työpaikoilla esimies jakaa ruusuja naispuolisille alaisilleen. Mikä ideologia siinäkin on...

-Feministinorsu- :)

Möme kirjoitti...

Hih :) Hyvä nimi.

Mutta joo, esimiehet voisivat ennemmin jakaa naistenpäivänä naispuolisille alaisilleen palkankorotuksia, ylennyksiä ja ennen kaikkea haasteellisia tehtäviä, joista naiset saisivat meriittejä uralla etenemiseen.