maanantai 2. helmikuuta 2009

Vaivihkaa viisaammaksi

Jotenkin salavihkaa olen muuttunut rennommaksi ihmiseksi. Tietoisena prosessina alkanut asennemuutos on alkanut elää omaa elämäänsä ja muuttaa kaikkea minussa. Huomaan sen aina yllättäen pienissä asioissa. Alussa kaavamaisiksi muuttuneita ajattelu- ja suhtautumistapoja oli vaikea muuttaa, ja tiedostin jälkikäteen käyttäytyneeni entisellä, tuloksettomalla/ahdistavalla/loukkaavalla tavalla. Pettymysten, itseinhon, riitelyn ja itkemisen lomassa minä ja elämäni kuitenkin muutuimme.

Nyt sitkeys palkitaan. Vastaan tulee tilanteita, joissa ennen olen suorittanut, ja nyt vain ihmettelen aiempaa minääni. Pelasin esimerkiksi kälyni kanssa pitkästä aikaa scrabulous-sanapeliä, ja huomasin pelaavani luonnostaan aivan eri taktiikalla kuin ennen: vähemmän laskelmoidusti ja varman päälle. Otin riskejä, mokasin tai onnistuin, ja nautin pelistä. Huiman paljon kivempaa kuin aiempi varmistelu ja tiukkapipoinen kunnianhimo. Kaikki sujuu helpommin: työt, kielenopiskelu, muut harrastukset, ihmissuhteet. Kävin luistelemassa, kaaduin ja minua vain nauratti, eikä haitannut vaikka joku näki. Pystyin iloitsemaan luistelemisesta ja omasta mömmeltämisestäni, sen sijaan että olisin suorittanut tavoitteen Luistelu mahdollisimman asiallisesti ja virheettä.

Minusta on tullut heittäytyjä. Uskallan. En enää pelkää, että kaikki ei mene suunnitelmieni mukaan. Minusta on tullut myös mielipiteissäni joustavampi: kun en ole miettinyt kaikkea loppuun asti, jää tilaa uusille ideoille, toisten kuuntelulle ja oivalluksille. On ihanaa tajuta, että toisilla ihmisillä voi oikeasti olla hyviä ajatuksia, etten minä ole aina oikeassa tai edes se, joka on ajatellut asian kaikki eri puolet. Tämä kuulostaa hurjalta, mutta rankka totuus on se, että ennen pidin itseäni lähes kaikkitietävänä. Vapauttavaa antaa itsensä erehtyä ja tehdä virheitä, unohdella, näyttää tunteensa, sekoilla, menettää kasvonsa - ja huomata kestävänsä. Ymmärtää, ettei se ole niin vakavaa.

Että elämä on vihdoin viimein lakannut olemasta niin pirun vakavaa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa ihanalta.