tiistai 13. tammikuuta 2009

Palasia luonnon palapelissä

Kiinnostuin norsuhoitolasta alun perin BBC:n televisiosarjan perusteella. Siinä seurattiin viidessä jaksossa hoitolan norsuja, varsinkin Emily-nimistä norsua, joka on tuotu hoitolaan kuukauden ikäisenä ja joka on nyt 15-vuotias.

Eräässä toisessakin televisiosarjassa, jossa tutkittiin norsujen ääntelyä ja viestintää, perehdyttiin Emilyn tapaukseen. Emily on sijoitettu luontoon itäiseen Tsavon kansallispuistoon muista pienistä orponorsuista koostuvan laumansa kanssa, ja ohjelmassa todettiin, että Emilyn ja muiden hoitolan kasvattien käyttämä kieli oli huomattavasti luonnossa kasvaneita norsuja köyhempää. Havaittiin, että norsujen päästämät matalat äänet ovat merkittäviä yhteydenpitokeinoja laumassa, ja ne tiivistävät laumasiteitä.

Emily ja muut orponorsut ovat kuitenkin luontoon palautettuina vuorovaikutuksessa villeihin lajitovereihinsa, ja oppivat kieltä vähitellen. Jopa ohjelman teon aikana Emilyn kielitaito kohentui merkittävästi. Se oppii siis jatkuvasti taitoja, jotka auttavat sitä selviytymään luonnossa.

Emily viettää vapaata savanninorsun elämää, eikä sitä aina ole etsimälläkään löytynyt, niin laajalle se vaeltelee laumansa kanssa. Joulukuussa Emily kuitenkin nähtiin, vastasyntyneen oman poikasensa kanssa! Muutaman päivän kuluttua Emily tuli näyttämään poikastaan ihmisystävilleen Voin yksikköön. :)

Emily vaikutti rennolta, luottavaiselta ja iloiselta, ja pikkuinen norsu oli tietysti täysin pihalla kaikesta, niin kuin norsuvauvat ovat. Pieni sai nimekseen Eve, se juoksenteli ja heilutteli korviaan ja oli siis kaikinpuolin suloinen. Sillä on turvanaan hyvän emon lisäksi koko lauma innokkaita hoitajia, sekä joukko ihmisiä, jotka rakastavat näitä viisaita ja vahvoja eläimiä.
Hoitajat ovat varmasti tunteneet saavansa vuosien työstä palkinnon, kun lauma nyt jo villejä norsuja hyväksyi heidät osaksi joukkoaan ja antoi luottavaisina heidän tutustua pieneen tulokkaaseen. Jokin ympyrä sulkeutui, kun pienestä ja heikosta orponorsusta on saatu kasvamaan taitava nuori norsu, jonka oma pieni norsuvauva on taas uusi pala luonnon jättimäisessä palapelissä.

Ei kommentteja: