keskiviikko 17. joulukuuta 2008

Kaukana vihreillä tasangoilla

Keniassa ovat sateet alkaneet, ja paikoin on satanut paljonkin. Ankara kuiva kausi maastopaloineen on ohi, ja maailma on muuttunut vehreäksi paratiisiksi, jossa riittää syötävää ja suuria lampia norsuille leikkiä sukellusveneitä kärsä periskooppina. Nairobin - ja orpokodin - alueella on ollut tavallista vähemmän sateita, mutta muuten hoitolaan kuuluu hyvää. Kaikki norsulapset voivat hyvin, ja elämä on asettunut tavallisiin uomiinsa.


Dida on oppinut taitavaksi jalkapallon potkijaksi. Se on ottanut Lempautelta mallia ja haluaa myös esitellä taitojaan päivittäin mutakylpypaikalla, johon vierailijat voivat tulla norsulapsia katsomaan. Eräänä päivänä se jopa tallusteli läpi norsut ja katsojat erottavasta kevyestä aitarakennelmasta ja vaelteli tyytyväisenä ihmisjoukossa taputeltavana. Voi kuvitella, miten itsetyytyväinen ilme sillä on ollut, kun se on saanut kaikkien huomion!

Pikkunorsuista Didan suosikki on edelleen Kimana, jolle on kaikkien ällistykseksi kasvanut pienet syöksyhampaiden alut! Yleensä syöksyhampaista ei näy jälkeäkään ennen kolmatta ikävuotta, mutta Kimana on kotoisin alueelta, jossa norsut saavat yleensä syöksyhampaansa tavallista aikaisemmin. Syyksi arvellaan alueen mineraalipitoista maaperää, mutta on silti yllättävää, että syöksyhampaat voivat alkaa puhjeta vasta muutaman kuukauden ikäiselle töppökärsälle.

Väriä norsulan arkeen tuo myös Mzima, joka on loputtoman perso maidolle. Se lienee yleistä niillä orpolapsilla, jotka ovat joutuneet näkemään nälkää. Mzima vain ilmaisee innostuksensa hieman ikävällä tavalla: aina kun maitosekoitin alkaa käydä, Mzima alkaa tööttäillä äänekkäästi. Kun maitoannos on juotu, tämä ahne pikku norsu alkaa pitää hirveää elämää vaatien lisää. Ja koska näitä kärsäkkäitä ruokitaan kolmen tunnin välein, yöllä Mzima siis herättää mylvinnällään kaikki muutkin norsut ja ihmiset sekä lähiseudun muut eläimet ja puissa pesivät linnut, jotka lehahtavat kirkuen lentoon.


Toivottavasti joulukuussakin norsulan elämä jatkuu yhtä värikkäänä ja iloisena. Saavatkohan ne joululahjaksi ylimääräisen maitoannoksen? Mzima ainakin ilahtuisi, ja Dida, tuo pikku tynnyri, voisi kasvaa vielä paksummaksi!

2 kommenttia:

Ilona kirjoitti...

Ja Voi:ssa Mpenzi-niminen norsu oli saanut norsuvauvan! Tietääkseni Emilykin odottaa norsuvauvaa, mutta se ei ilmeisesti ole vielä syntynyt?

Möme kirjoitti...

Niin, Emilyä ei ole löytynyt etsinnöissä, ja siksi sen epäillään vaeltaneen kauemmas mahdollisesti poikasen takia. En yritäkään kirjoittaa tänne kaikkia Kenian kuulumisia. :)