torstai 25. syyskuuta 2008

Sateita pohjoisessa


Hoitolaan on jälleen pelastettu norsu. Vain neljä päivää Kungun pelastamisen jälkeen löytyi samalta seudulta ja samanlaisesta pinteestä vasta neliviikkoinen Barseloi. Tämänkin pienokaisen pelastukseen osallistui lukuisia vapaaehtoisia, ja lisäongelmia aiheuttivat kuivan kauden katkaisseet sateet, jotka saivat jokia tulvimaan ja tekivät autolla liikkumisen mahdottomaksi. Onneksi löytyy hyväntekeväisyydelle omistautuneita varakkaita ihmisiä, jotka esimerkiksi lainailevat helikoptereitaan norsulasten pelastusoperaatioihin!

Barseloi on alun stressin jälkeen kotiutunut hyvin ja on aktiivinen pikku norsu. Hoitolalla on Nairobin yksikön lisäksi kaksi yksikköä itäisessä Tsavon kansallispuistossa, jossa orponorsuja totutetaan elämään villien norsujen lailla vapaina laumoina. Siellä ne saavat turvallisissa olosuhteissa opetella elämään luonnossa ja kohtaamaan myös villejä norsuja. Se onkin elintärkeää, sillä ihminenhän ei voi oikeastaan opettaa norsuille mitään, vaan niiden on opittava kaikki vanhemmilta lajikumppaneilta.
Eräs tällainen asia on norsujen vivahteikas kieli, johon kuuluu myös runsaasti ihmiskorvin kuulemattomia, matalia ääniä. Kielen tarkoitus on vahvistaa lauman ykseyttä ja toimintaa, ja orponorsuista koostuvat laumat ovatkin huonon kielitaidon takia väljempiä ja epäyhtenäisempiä kuin villit laumat. Onneksi on havaittu, että kontaktissa villien norsujen kanssa hoitolan kasvatit oppivat vuosien myötä kieltään paremmin niin, että niiden toiminta laumana paranee ja siteet tiivistyvät.

Jotkin villit norsut ovat niin kiinnostuneita hoitolan laumoista, että ne suorastaan lyöttäytyvät niiden seuraan (kuten Rafiki). Ja jollakin tavalla norsut viestivät keskenään, että laumoja valvovat ihmiset eivät ole vaarallisia, koska nämä villit norsutkaan eivät koe hoitajia uhaksi, vaikka ihmiset muuten niille uhka ovatkin. Lisäksi luontoon totuttelevien orpolaumojen matriarkat osaavat tuoda täsmällisesti lauman vielä maidosta riippuvaiset (alle kaksivuotiaat) jäsenet hoitajien luo ruokittavaksi kahdesti päivässä!

Nairobin yksiköstä suunnitellaan siirrettäväksi pikkunorsuja ensi toukokuussa Tsavon Voin yksikköön. Saa nähdä, onko Dida tässä joukossa, ja kuka pikkuisista sitten nousee Lempauten ja Lesanjun tilalle lauman johtajaksi.

Ei kommentteja: