maanantai 1. syyskuuta 2008

Norsumummot!

Loistava sana päivän lehdessä! Muutenkin uutinen oli kiinnostava:

"Ilmastonmuutoksen ennustetaan lisäävän Afrikassa kuivuuskausia. Tuore tutkimus kertoo, että afrikannorsut saattavat tulevissa oloissa selvitä norsumummojen kokemuksen ja viisauden turvin."

Lyhyesti sanottuna kyse on siitä, että vanhat matriarkat muistavat, mihin lauma on erityisen kuivien kausien aikana vaeltanut löytääkseen vettä ja ravintoa, eivätkä epäröi lähteä pitkällekään matkalle. Tansaniassa vuoden 1993 kuivana kautena parhaiten selvisivät laumoineen ne matriarkat, jotka olivat kokeneet myös vuosien 1958-61 kuivuuden.

Norsun pitkää muistia on tutkittu muutenkin. On esimerkiksi selvitetty, että "aikuinen afrikannorsunaaras kykenee tunnistamaan ainakin sata lajitoveriaan äänen perusteella. Kokeissa käytettiin myös jo kuolleiden yksilöiden ääniä, jotka oli äänitetty useita vuosia aiemmin. Nämäkin äänet naaraat pystyivät tunnistamaan, jos yksilö oli aikoinaan kuulunut samaan laumaan."

Melkoisia mummoja!

2 kommenttia:

Pupu kirjoitti...

On ne aika viisaita! Mutta miten mahtaisi olla norsujen kasvo- ja nimimuistin laita... ;-)

Möme kirjoitti...

Onnelliset norsut, niiden kun ei tarvitse muistaa nimiä! Ja muutenkin ne tuntevat toisensa ensisijaisesti hajun perusteella. Toisin on meidän mömmelönorsu-parkojen laita...