keskiviikko 27. elokuuta 2008

Vailla suuntaa

Joskus on todella vaikea sopeutua tilanteeseen. Kuten silloin, kun on ollut unessa todella vihainen ihmiselle, joka laittaa keitinperunoihin tilliä vastoin unennäkijän nimenomaista toivetta. Ja jostakin syystä siitä asiasta on ollut aivan raivoissaan, niin että tärisee ja haluaa hajottaa tavaroita. Selittää huutaen teorioita, joiden mukaan inha tillin maku imeytyy perunoihin keitettäessä, ja sitten niitä ei voi kukaan täysjärkinen syödä. Raivoaa ja paiskoo ovia, mutta ei tule kuulluksi eikä voi vaikuttaa asioihin.
Sen jälkeen on hankalaa ja outoa orientoitua valvemaailmaan, jossa koko tilannetta ei ole olemassa.

Tämän loppukesän kanssakin on ollut vähän ongelmallista. Ensi kertaa vuosiin elokuu ei ole ollut täynnä väliaikaistöitä, järjestötoimintaa, luottamustehtäviä tai muuta, mikä veisi kaiken ajan. Olen nauttinut siitä tosi paljon, tästä ylimääräisestä omasta kuukaudestani, ja viettänyt sen mieleni mukaan lukemalla ja katselemalla elokuvia vapaa-aikanani.

Elokuun alussa jatkuvat sateet ja kaiken maailman koulutarvikekuvastot saivat olon syksyiseksi ennen aikojaan, ja aloin vain käpertyä sohvalle huopaan Jane Austenin seuraan. Nyt tajuan, että aloin viettää syksyä ennen kuin se oli alkanut.

On kuitenkin vielä kesä, ja tässä on ollut paljon aurinkoisia ja lämpimiä päiviä. Kuitenkin niinä päivinä on aina ollut jotakin menoja tai työpäivä on venynyt, enkä muka ole ehtinyt ulos kesäsäästä nauttimaan. Nyt tajuan, että olen ollut liian sopeutunut syksyyn tullakseni edes ajatelleeksi, että ulkona voisi olla vielä täysi kesä. Kauniit säät olen selittänyt itselleni hetkellisiksi poikkeaviksi sääilmiöiksi.

Ei tämä pitkä, ihana elokuu ole hukkaan mennyt - olen nauttinut elämästäni ja olostani. Nyt voisin kuitenkin alkaa ajatella, että on edelleen kesä. Että nämä sadekuurot ovat ohimeneviä kesäsateita, ja että syksy tulee vasta joskus syyskuun lopussa.

Gathering swallows -
I gave up summer
before it ended.


(On se onni, että ihminen voi ymmärtää ja korjata omaa käytöstään. Ymmärrän tuon unenikin oikein hyvin: perunankeittäjä oli isäni.
En ole vielä saanut mitään vastausta kirjeeseeni.)

Ei kommentteja: