perjantai 29. elokuuta 2008

Savannilla

Suuret seepra- ja antilooppilaumojen vaellukset ovat alkaneet valtavalla Masai Maran ruohotasangolla Keniassa. Miljoonat eläimet vaeltavat etelästä vihreälle, lähes puuttomalle savannille. On kuiva kausi. Miten kaukana se tuntuu olevan täältä pohjoisen viileästä ja sateisesta loppukesästä!

Hoitolaan on taas pelastettu pieni norsunpoikanen. Se on 8-9 kuukautta vanha urospoikanen, jonka emo on mitä todennäköisimmin joutunut salametsästyksen uhriksi. Oli onni, että noin viikon nälissään olleen norsun löysivät asiantuntevat ihmiset, jotka osasivat heti tarjota pienokaiselle juotavaa ja alkaa järjestää sen siirtoa hoitolaan.

Norsulapsi sai nimekseen Taveta, ja väsymystä lukuun ottamatta se oli hyvässä kunnossa. Se oli heti tavattoman luottavainen ja lauhkea, joi tarjottua ravintoa, kiintyi hoitajiin ja sopeutui hyvin nukutun yön jälkeen heti norsulauman jäseneksi.

On hämmästyttävää ja riipaisevaa, että vaikka ihminen on tappanut sen emon, Taveta on ollut lempeä, ystävällinen ja luottavainen kaikkia tapaamiaan ihmisiä kohtaan. Sen täytyy kuitenkin olla surullinen ja hämmentynyt, traumatisoitunutkin. Onneksi sen elämä hoitolassa pikkunorsujen lauman kymmenentenä jäsenenä on ainakin alkanut todella hyvin.

Ei kommentteja: