perjantai 15. helmikuuta 2008

Miten kuvaisit aivojesi toimintaa?

Minun aivoni ovat kuin wikipedia.

Kerään mieluiten sinne pitkiä artikkeleita tietoa, monipuolisesti eri näkökulmista tarkasteltuja kokonaisuuksia, joista löydän tarvitsemani viitekehyksen nopeasti kullekin tilanteelle. Osa artikkeleista on kesken. Ne ovat kiinnostavia asioita, mutta kun haen ne linkistä näyttöön, tekstiä on vain vähän ja lopussa lukee: "Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa laajentamalla artikkelia... "

Se on turhauttavaa, koska tätä wikipediaa ei pidä yllä kukaan muu kuin minä. Ja vaikka haluan laajentaa sitä koko ajan, ja suorastaan imeä tietoa, aikani ei riitä tekemään siitä 200 000 artikkelin tietoteosta. Omat puutteensakin tässä aivopediassa on: kun napsautan mentaalisella hiirellä jonkin nimen tai syntymäajan linkkiä, näyttöön tulee todella usein ilmoitus: "Linkki toi sivulle, jota ei vielä ole. Voit luoda artikkelin kirjoittamalla alla olevaan tilaan." Argh.

Järjestelmä toimii siis suurissa kokonaisuuksissa, mutta ei pienissä tiedonmurusissa. Ja asiat ja ilmiöt ovat muutenkin niin paljon helpompia kuin ihmiset.

(Onneksi minulla on ihmisistä kiinnostunut adhd-puoliso, joka jaksaa kerrata minulle nimiä, sukulaisuussuhteita ja syntymäpäiviä yhä uudelleen ja uudelleen. Voin lisätä aivojeni tietoteokseen linkin "Etkö pärjää yksin? Kysy asiantuntijalta".)

Ei kommentteja: